Oferujemy następujące produkty stosowane w przemyśle spożywczym:

  • Agar (agar-agar)  naturalny środek żelujący.
  • Askorbinian sodu  konserwant przeciwutleniający, regulujący pH, stabilizujący.
  • Benzoesan sodu – konserwant  o działaniu bakteriostatyczne i fungistatycznie, hamujący rozwój  plaśni, drożdży, bakterii mlekowych, octowych i masłowych), stabilizator.
  • Cytrynian potasu – sól emulgująca, regulator kwasowości oraz sekwestrant.
  • Cytrynian sodu  sekwestrant i dodatek do napojów gazowanych o smaku cytynowym.
  • Cytrynian wapnia – regulator kwasowości, sekwestrant, emulgator i substancja wiążąca.
  • Dwuoctan sodu  dodatek do marynat.
  • Guma arabska – środek zagęszczający i nadający teksturę, emulgator, substancja błonotwórcza o szerokim zastosowaniu.
  • Guma guar  stabilizator i naturalny środek zagęszczający.
  • Izoaskorbinian sodu  przeciwutleniacz.
  • Kwas cytrynowy  przeciwutleniacz i regulator kwasowości.
  • Kwas L-askorbinowy (witamina C)  przeciwutleniacz.
  • Kwas mlekowy 50%  substancja konserwująca i regulująca kwasowość.
  • Kwas mlekowy 80%  jw.
  • Kwas mlekowy w proszku  jw.
  • Kwas sorbowy/sorbinowy  konserwant i środek utrzymujący wilgotność.
  • Mleczan sodu  konserwant do mięs.
  • Mleczan wapnia  substancja zakwaszająca, buforująca, antyoksydacyjna i konserwująca.
  • Octan sodu bezwodny  konserwant i regulator kwasowości.
  • Octan wapnia w proszku  środek konserwujący.
  • Pektyny  stabilizator, emulgator, nośnik, substancja żelująca i zagęstnik.
  • Pirosiarczyn sodu  konserwant i środek do przetwarzania mąki.
  • Sorbinian potasu  środek konserwujący.
  • Propionian sodu  środek konserwujący, zapobiegający zwłaszcza grzybom.
  • Propionian wapnia  środek antypleśniowy stosowany przy produkcji pieczywa.
  • Witaminy:
    • witamina A
    • witamina C
    • witamina E
  • Żelatyna  emulgator i środek żelujący.
  • Substancje słodzące:
    • cyklaminian sodu
    • fruktoza
    • glukoza-dekstroza jednowodna i bezwodna
    • laktoza
    • sacharynian sodu
    • sorbitol (proszek i płyn)
    • syrop glukozowy.


Bądźmy w kontakcie:


tel. 606 786 758

mail: monchem@monchem.pl